Belöna på olika sätt

Ibland verkar vi människor tänka att alla hundar tycker att samma saker är den bästa belöningen, nämligen godis. Men det är faktiskt väldigt olika från hund till hund vad de värderar högst. Det kan också skifta från dag till dag. Försök ta reda på vad som är mest värt för din hund, det kommer underlätta när du vill se resultat i träningen. Tänk till exempel så här: om du erbjuds 20 kronor för att göra en grej kanske inte det känns så intressant. Men om du erbjuds 500 kronor för samma sak ökar din motivation. Lite samma kan vi tänka med hunden. Den tråkiga torrfoderbiten kanske inte är superintressant, men att få kampa om en rolig leksak!

Här nedan visar jag en modell som kallas Fyrklövern, fyra olika typer av belöningar som vi hundägare bör växla mellan beroende på vad vår hund gillar mest.

Mat & godis
Olika godis ger olika effekt. Mjukt tuggas snabbt, hårt godis tar längre tid. Alltså är mjukt godis bra för snabb belöning och hårt godis bättre när vi vill att hunden stannar upp lite. Du kan också växla mellan olika sorters godis för att bygga upp en förväntan hos hunden. Tänk också på storlek på godiset, vi vill inte ha en mätt hund efter halva träningspasset.

Kamplek
När det gäller kamp är det viktigt att det är du som bestämmer när kampen är över och vad ni kampar med. Annars kan det lätt spilla över på att hunden börjar kampa med jackärmar, vantar, koppel osv. Träna på att ha ett ord för loss, och byt gärna kampleksaken mot en godis- så hunden får nåt positivt trots att den blir av med leksaken.

Social belöning
Att belöna med närhet, beröm och gos är något många lätt glömmer. Det bör vara något som är väldigt mycket värt för din hund, och är ofta något många glömmer bort att använda som just belöning. Det som är bäst med social belöning- det har du alltid med dig.

Jaktlek
Jaktleken är något som de flesta hundar gillar, det handlar mest om att hitta sättet att locka fram jakten i hunden. Det är också extra bra för osäkra hundar eftersom de då kan leka med föraren och bibehålla ett avstånd som de känner sig trygga med, de måste inte komma jättenära. Till exempel kan du leka jakt med hunden genom att binda fast en favoritleksak i ett rep och dra det längs med marken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *