Aktivera hunden

Det är inte alltid helt enkelt att få tiden att räcka. Vissa dagar är inte de allra roligaste för våra hundar, och då kan det vara bra att ha några enkla övningar att göra med hunden så att de får använda hjärnan lite och bli stimulerade. Bra va? Ni sparar tid, hunden blir nöjd och ni jobbar samtidigt på att stärka er relation.

Tre övningar inomhus:

  • Godissök i reklampausen! Platssitt hunden i ett rum och placera sen ut några godisar i rummet intill. Låt hunden göra ett kort sök och återgå sedan till din favoritserie på tv.
  • Konstiga material! Låt hunden gå över olika material för att öka modet och nyfikenheten. En prasslig påse, bubbelplast eller din regnjacka kan bli bra träning.
  • Egen aktiveringsleksak! Använd en muffinsplåt som aktiveringsleksak genom att placera godisar i ett par av sänkorna och täck med t ex plastlock, dl-mått, små plastburkar. Hunden får klura på hur den ska komma åt godiset.

Tre övningar utomhus:

  • Äta ute. Varför inte ta med torrfodret på promenaden, kasta ut delar av det på olika gräsmattor och låta hunden nosa upp det själv? Hunden blir både aktiverad och mätt.
  • Balans. Stärker både muskler och självförtroende. Börja med lätta balansövningar och avancera i lagom takt. Gå över en flytbrygga, två tasspar på olika stenar eller en gungbräda på en tom lekplats (utan hundförbud)- se dig om så upptäcker du snart oändliga möjligheter.
  • Den passiva hunden. Att vara passiv är också en aktivitet. Sätt dig på en bänk där ni annars brukar vara i rörelse, och vänta tills hunden är helt avslappnad (ligger eller sitter ner).